Start
Start
Auto's
qub bouwservice
Start

Frogland, website van de familie Quaak

  

Jules Deelder                                frogland.nl

Jules Deelder

  

  

foto AD 14 mei 1998

Een interview in de stijl van de ondervraagde.
Vragenvuur uit repeteergeweer: staccato, à tempo, van de hak op de tak.
Deelder in trefwoorden. ,,Roept U maar."

    

Het is een oud stukje, maar het blijft mooi!

Brood
Groot, Brood is groot. Een van de weinige honderdpercentigen

die er bestaat. Gek, maar bepaald niet op z'n achterhoofd gevallen.

Al 20 jaar een soulmate.

Chabot
Enthousiaster kennie. 'O ja, Jules, Ja joh? Echt waar?'

Goeie schrijver ook. Je hoort vaak: die doet Deelder na,

maar dat zijn allemaal mensen die niet kunnen lezen. Okee,

hij praat ook vlug dat is een overeenkomst. Maar hij schrijft

over heel andere dingen en hij schreef al toen ie nog niks van

mij had gelezen.

Bolkestein
een van de weinige politici die goed uit zijn woorden kan komen en wel eens een boek heeft gelezen. Dat is een verademing. Hij bedient zich niet van dat achtelijke bla-bla-proza. Kombrink is daar zo goed in. Je vraagt wat en pats, de knop wordt ingedrukt, het bandje begint te lopen. Die Peper ook joh. Dat zijn gasten, ze excelleren in het verplaatsen van lucht. Waar gaat het nou eigenlijk over? Ze vullen de tijd. In den Haag is het nog veel erger, maar die Bolkenstein hoort daar niet bij.

Dutroux
België is één grote samenzwering, zo klaar als een klontje. Als je een scheet laat in dat land loop je al met je handen in de boeien aan zo'n ketting, maar de zwaarst bewaakte crimineel van Europa laten ze lopen. Het is nou mislukt, dus bekonkelefoezen ze het de volgende keer nog ietsje beter.

Stadspartij
Van alle lijstdouwers had ik de meeste stemmen en ik heb er helemaal niks voor gedaan. Met die 1100 stemmen erbij hebben ze nog een extra zetel gekregen, terwijl ze op nul stonden in de prognoses. Maar het hadden nog wel wat meer dan twee zetels mogen wezen, want wat er nou in die gemeenteraad zit? De meeste zouden hun middenstandsdiploma niet eens kunnen halen. Vroeger zouden ze nog niet slagen voor het toelatingsexamen voor de HBS. Het is zo dat zo'n stad wel doordraait, maar het komt niet door die gasten.

John Coltrane
Humorloos. Ze zeggen dat alle jazzmusici anders zijn gaan spelen na hem. Dat deden ze na Parker ook, maar toen was het een verbetering. Na Coltrane was het gelijk het einde van de jazz, toen gingen ze allemaal door elkaar heen staan spelen. Verder dan die free jazz kon je niet gaan, uiteindelijk draaide het uit op een enorme pleurisherrie en de zaal liep leeg.
Kijk, hij kon natuurlijk vreselijk goed saxofoon spelen, ,maar zo'n genie kun je toch niet zijn dat alles in een solo van een uur relevant is. Daarom is Miles Davis bij hem opgerot, ze kregen het lazerus van 'm.

Computers
Heb ik niks mee. Gedichten schrijf je woord voor woord. Ik ben zo iemand als ie een fout tikt het hele vel eruit rukt. Als ik dan opnieuw begin verander ik gaandeweg nog een heleboel. Al die dikke romans, dat komt allemaal door de computer. Neem die A.B.C.D.E.F.G. van der Heyde, dat iemand zoveel geouwehoer in een bandje kan krijgen. Dat emmert maar voort. Tikke, tikke, tikke, effe lekker uitprinten en hup daar liggen opeens honderd blaadjes. En de kapsones, godkolere.
Komen uit het zachte g-land, gaan naar Amsterdam en binnen de korste keren is iedereen die niet uit Amsterdam komt provinciaals.

Nieuwe spelling
Paardenlul, wat een waanzin. Vlaggenschip! Het was volkomen duidelijk. Vlaggeschip, het schip met dé vlag. Maar met het vlaggenschip heb je opeens zo'n lullig haringraceschuitje met allemaal vlaggetjes.

Kasteel
Dat blijft gelukkig. Alleen jammer dat ze de hoofdingang van het nieuwe stadion aan de andere kant maken. Voor de sponsors hè, voor de meuten die lekker onder mekaar moeten zijn en niet met Spangen mogen worden geconfronteerd. Ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt, ze weten niet dat dat met Spangen al lang weer voorbij is, dat het juist in de lift raakt. Ik zei tegen het bestuur: het was juist zo mooi dat het kasteel Spartastraat nummer één was. Hadden ze nog niet aan gedacht.
Ze beseffen ook veel te weinig dat die wijk vol met voetbaltalent zit. De Surinamers zijn nu dan geacsepteerd, geen club kan er nog buiten. Met de Turken en Marokkanen ligt het moeilijker. Er staat er nu eentje in het eerste. Ik riep tien jaar geleden al: stop nou een paar van die gasten in je selectie, dan wordt het ook de club van die mensen.

Van den Herik
Die deugt niet. Vroeger stond ie bij Sparta. Maar hij heeft de kuierlatten naar Feyenoord genomen nadat ie alle klanten van een vooraanstaande Spartaan die in de dakbedekking zat had afgepikt. Je kent het type joh. Het woont op Cyprus, betaald geen stuiver belasting en heeft een grote muil. Denkt dat ie alles van voetballen weet. De trainers worden ook gek van hem. Heeft ie weer een tip van een zakenrelatie gekregen dat er in Brazilië nog drie gasten op gras lopen.
Maar ja joh, het voetbal zit vol foute gasten. In Spanje en Italië lopen nog veel ergere voorzitters rond. Daar kopen ze met voetbal puurt politieke macht.

Regilio Tuur
Goeie bokser, aardige jongen. Toen ie met die ene klap op de Olympische spelen, opeens wereldbekend werd zeiden ze in Holland: haha, lucky punch. Het deugt nooit hier. Maar in Amerika hadden ze wel degelijk gezien dat ie goed kon boksen. Logisch dat ie zei: krijg allemaal de Pleuris maar, ik ga niet naar Holland, want dan kom ik bij Rühling en dan schop ik het nooit verder dan een winkeltje openen voor 'n rug en kan ik misschien twee keer in een jaar boksen. Het is hem toch maar mooi gelukt, hij heeft alles gedaan wat ie vantevoren zei. Zeiden ze in Holland weer dat ie nooit een goeie tegenstander heeft gehad. Nou ik heb partijen van hem gezien dat ie alles uit de kast haalde.
Nee, een boek zit er niet in, zoals over Bep van Klaveren. Hij heeft het zaad van de legende niet in zich hè. Maar dat hebben de meesten nu eenmaal niet. Dat had Rudi Koopmans ook niet. Bep wel. Dat was ook een plaatboef, maar wel een echte. Ik ben blij dat ik dat boek gemaakt heb. In Amsterdam wordt over elke boerenlul een boek geschreven. In Rotterdam is dat anders, terwijl een stad dat nodig heeft.

Vaderschap
Vaderschap is meesterschap. Aanvankelijk ben je er pagus voor. Je denkt dat een kind je iets kan ontnemen, je vrijheid, je kent dat gelul wel. Maar ik heb ontdekt dat je van een kind niks hebt te vrezen. Alles wat je geeft staat in verhouding tot wat je terug krijgt.
Je hebt al die cliché's, ze moeten niet aan d'r komen en zo. Het zijn gevoelens die bestaan.
Ik ben vader geworden toen ik veertig was. Later moet je het ook niet maken. Maar ik moet er niet aan denken dat ik vader was geworden toen ik vierentwintig was. Ik was zelf nog een kind. Dat ben ik eigenlijk nog en hoop ik ook altijd te blijven.
Mijn leven is verandert door Ari, maar mijn manier van leven niet. On the road zal ik altijd blijven. Ik ben nooit van plan geweest om dat eraan te geven.

RKS
Met de Rotterdamse Kunststichting heb ik gelukkig niks meer te maken. Ik hoef er niet meer voor de poen naar toe. Martin Mooij zorgde vroeger nog voor dat de mensen stipendia kregen, maar toen kwam die Zeeman die dat gelijk afschafte. Er waren jongens die van de ene op de andere dag tweederde van hun inkomen kwijt waren. Zo'n Jan Lul, die hier mooi weer kwam spelen. Omgevallen boekenkast, die gozer. Komt uit Urk en komt mij vertellen dat ik provinciaal ben, godallemachtig. Die gasten zitten een jaar alles te lezen en dan denken ze zelf ook schrijver te zijn. Gedichten nog wel. 'Ik schuw de grote thema's niet', schrijft ie over zichzelf. Wat 'n vreselijke kwal.

Tandarts
Het is nog maar heel kort geleden dat ik die angst overwonnen heb. Ik heb het hele boeltje op laten knappen, maar mijn afkeer had oud-Testamentische vormen aangenomen. Kwam door de schooltandarts. Dat waren nooit de beste natuurlijk. Wij hadden een oud wijf met twee brillen over elkaar. De spullen waarmee ze mij in de jaren vijftig zwaar heeft gemarteld waren in 1935 nog het nieuwste van het nieuwste. Heb ik later gezien in een studenten almanak van voor de oorlog.

Duitsers
Als ze er niet waren geweest hadden we minder te kankeren gehad. Het is een soort haat-liefde verhouding hè.
Dat we er zo'n hekel aan hebben komt natuurlijk doordat we zo op ze lijken. Tenslotte hebben wij Nederlanders allemaal boter op onze kop. Na de oorlog allemaal roepen: teringmof, maar voor de oorlog waren er een heleboel die dat niet riepen. Net als vroeger op school met de katholieken. Daar knokte je tegen. Niemand wist waarom, dat was nu eenmaal zo.
Het is natuurlijk een volk dat er niet onder te krijgen is. Dat wekt afgunst. Je ziet het met voetballen. Bij ons staan ze al te zingen: We are the champions, nog voor er een bal is getrapt. De merchandising wordt al te hand genomen, olé. Maar die Duitsers, dat is toch wat anders hè, dat is toch de National Manschaft, ja? Dat vindt ik een mooier sentiment dan die pure geldzucht van onze jonge miljonairtjes. Die de Boertjes joh, laat ze asjeblieft oprotten.

Doodgaan
Ik heb nog geen plannen. Ik heb a ltijd het gevoel gehad dat iedereen doodgaat behalve ik. Het is niet zo, maar ik moet het toch nog maar zien. Heel af en toe denk ik, goh 53, nooit gedacht dat ik dat zou halen. Soms zie ik iemand die ik van vroeger op school ken. Die is dan onherkenbaar verouderd. Op zulke momenten vindt ik mezelf opeens weer heel jong.

Geld
Geld is alleen maar leuk als je het weet uit te geven. Dat is me altijd gelukt, ook toen ik het nog niet had. Tegenwoordig ben ik eindelijk kredietwaardig. Als ik vroeger bij de middenstandsbank kwam voor een hypotheekje dan zeiden ze: meneer Deelder, die Bv van u daar geloven we niet in. Als u dood gaat bestaat die
BV niet meer. Ik zeg: jullie lullen alleen maar in je eigen kraam. Bij de een moet de persoon streng van de BV worden gescheiden en bij zo'n gozer als ik moet het weer andersom. Maar goed, toen ik zag dat de directeur van de ING in het bestuur van Sparta zat heb ik het nog eens geprobeerd. Nu woon ik prachtig.

Autorijden
Ik rij d'r wel eens eentje aan gort. Andere mensen ruilen hun wagen in. Als je iedere dag op de weg zit heb je meer kans dat je wat overkomt dan wanneer je elke dag achter de kachel zit.
Dat je niet meer lekker kunt doorrijden in Nederland komt doordat ze iedereen maar een rijbewijs geven. Vierenvijftig keer gezakt? Laten we de vijenvijftigste keer dat papiertje maar geven. Ze zijn onderhand doodziek van die gozer. Het is al zo gek dat mensen die bang zijn achter het stuur een speciaal cursus kunnen volgen. Dat zijn natuurlijk de gevaarlijksten. De hardrijders krijgen wel overal de schuld van, maar ik durf te zweren dat negen van de tien mensen die vaart geven 98 procent beter rijden dan die treuzelende deukendouwers. Weet je wat de meest linke snelheid is? Honderd kilometer per uur. Slaapverwekkend. Je verliest al je scherpte.

Literaire prijzen
Ik heb alleen de Anna Blaman prijs gehad en daar zal het wel bij blijven. Allemaal gemeut onder mekaar joh, die zit daar in de jury en die daar. Ze kunnen me niet plaatsen. Ik doe elke keer wat anders en ik heb nog succes ook. Dat doen ze dan af met: literaire clown. Maar ik heb wel mooi 25 titels op m'n naam staan. Ze zullen toch onderhand is mogen erkennen dat ik dichter ben. Maar ja, ik schrijf begrijpelijke taal hè.

Reclame
Ook een cultuuruiting en aangezien ik een BV heb voor verspreiding van eigentijdse cultuur doe ik dus ook aan reclame. Als het maar mijn eigen anti-reclame-taal mag zijn. Gewoon doorlopen bij McDonalds, een bril op m'n ponum die Pearl nooit zal verkopen. En Lechner natuurlijk, die komen nooit meer van me af. Hebben 63% omzetstijging door mij gehad. Een dag nadat die naar het Oostfront racende brandweermof zich in mijn Citroën had geboord was er al een Lechner-mop in de wereld: 'Leggie. Lekker? Leggie. Lekker?'.

Kleren
Het uiterlijk heeft alles met je innerlijk te maken, dus koop ik graag en veel kleren. Ik moet 's wat pakken weg doen, naar het Leger des Heils of zo, want er kan niks meer bij in de kasten. In mijn vorige huis ging het anders. Toen moesten er een stuk of vijftien kostuums en overjassen naar de Roteb omdat de mot erin zat.

Drugs
Het leven zonder speed is het leven niet. Ik gebruik, daar draai ik niet omheen, maar erover praten is wat anders. Dat drijft de prijs maar op. Bovendien wil ik het niet van de daken schreeuwen omdat ik al te goed besef dat dat wervend zou kunnen werken.

Milieubeweging
Daar zitten heel wat fundamentalisten tussen. Vroeger bij de SS hadden ze ook kruidentuintjes en volksdansen. Terug naar de natuur kan echt niet meer. De mens past zich aan aan de heersende omstandigheden. We moeten zo snel mogelijk door het vuur heen om te muteren.

Onderwijs
Ik ben iedere dag blij dat ik ouderwets onderwijs heb gehad. Ik heb nog examen gedaan in veertien vakken. Als ik die pakketten van tegenwoordig zie denk ik: wat 'n makkie. Maar de kids zelf denken daar natuurlijk anders over, die vinden het een gebbetje.

Veronica
Teringstreek. Ze hadden geen poen meer en de show begon net lekker te draaien. Het was ook te Rotterdams. Die gasten daar in het Gooi zijn volkomen ingeslapen, die denken dat de wereld ophoudt tien meter buiten de gemeente grenzen van Hilversum waar het nog steeds 1936 is. Ze nemen zichzelf bloedserieus maar zijn alleen maar met nitwitterij bezig. Make my day, godallemachtig. Douw maar door die strotten heen, de mensen kijken toch wel.

Euro
Geld wisselen was juist zo leuk. Reken maar dat jij en ik moeten dokken voor die onzin. We hadden net zulk mooi geld. De ontwerpen van die Euro zijn van een diepe Oostduitse treurigheid.

Euromast
De plannen zijn volkomen van de krankzinnige. Het zakkendragershuisje in Delftshaven moet in oude luister worden hersteld omdat het driehonderd jaar oud is, maar de Euromast is straks ook driehonder jaar oud. Een nieuwe mast mag best van mij, maar zet die er dan naast joh.

Katendrecht
Het failliet van de inspraakbeweging. Door een welzijnswerker opgestookte beroepszeikers waren opeens de vox populi. Wat bekend was over de zeven wereld zeeën is weg, het oudste Chinatown van de wereld is verpieterd en de prostitutie zit nu door de hele stad en aan de Keilehaven. Ben je daar wel eens geweest? Net Auswitch.

Kop van Zuid
Ze hebben hun eigen graf gegraven door er het belastingkantoor neer te zetten. wat vroeger de Pluk-Me-Kaal-Straat was is nu de kop van jut.
Dat geroep van Manhatten aan de Maas wordt ik ziek van joh. Flink doen, de grote stad uithangen, maar wel de kroegen dicht om één uur.